• Kontakt Mette om du ønsker forfatterbesøk, boksignering eller en god samtale om tabuer i vår tid!

post@tabu-maijas-odysse.com

Forfatteren deltar gjerne i panel og samtale i fagmiljø og grupper som er opptatt av tema som:

- Hva voksenblikk kan gjøre med barn.
- Barndom i kunstnermiljø - den gode og mindre gode bagasjen.
- Hvordan krigstraumer skaper fortielse og tabuer i familien.
- Hvor vanskelig det er å se overgriper i nære relasjoner.
- Når datter er mors rivalinne og vise versa.
- Kjønnsrollemønster på 50-60 og 70-tallet, arven fra mødre til døtre.

Romanen inviterer leseren til å se det ordløse, tause språket, til å lete i kroppens fortelling og i kunstspråket. 

En av fem jenter er seksuelt misbrukt i barndommen. En av fjorten gutter. 

her bakgrunn samtaler vi kan ha:

👉 På tide med et #metoo for barn?

I #metoo kan både kvinner og menn varsle anonymt. De er sikret et personvern. Om man skal tro jenta Dylan i Allen vs Farrow skjedde det motsatte. Hun måtte fortelle om overgrep begått av den berømte faren sin gang på gang, i flere rettsinstanser. Hennes traume ble forsterket, ifølge denne tv-dokumentaren.

Overgrepene i TABU - Maijas odyssé snakker ingen om. Ikke jenta som utsettes. Ikke de voksne rundt. Ikke mødrene heller. Slettes ikke da, på femtitallet, da ville de færreste se, høre eller si. Dette er en av de store fortielsene i romanen min. Og den vokser og vokser. Elefanten i rommet blir bare større og større.

Jeg utforsker hvordan fortielsen har med kultur og holdninger å gjøre. Holdningene må også ha omfattet kvinner, de som ikke ga sitt samtykke, men som heller ikke våget si fra. Det fantes ikke #metoo da. Hverken for kvinner, menn eller barn.

Er du en av dem som lurer på hvorfor utsatte barn er vanskelig å få øye på?

♀️ En av fem jenter er utsatt

♂️ En av fjorten gutter er utsatt

Om noe kan lette på tabuet, for det finnes ennå, kan det å sette ord på være et første steg. Barn har ofte andre språk enn ord. Det finnes flere fagmiljø med kompetanse om dette.

👉 Men er det noe hver og en av oss kan gjøre? Det lurer jeg på. En kan gjerne kalle boka mi et innspill i denne samtalen.


🙈🙈🙊


👉 Norsk lovverk tillater ikke pedofili, og det bør ikke kulturlivet gjøre heller.

I sin roman Samtykket beskriver Vanessa Springora seg sjøl som tenåringsjenta som ble forført og manipulert av femti år gamle Matzneff. Boken ble brukt da Frankrike vedtok ny lov om seksuelle overgrep.

Forfatteren Matzneff skriver i et essay: «Når du i dine armer har holdt, kysset og kjærtegnet og hatt en 13 år gammel gutt, en 15 år gammel jente, synes alt annet kjedelig, tungt, uinteressant».

👉 Det hadde vært en lettelse å fastslå at sånt skjer ikke i Norge. Men det er tilfelle, bare mindre uttalt. I TABU - Maijas odyssé reiser jeg spørsmålet om hva som får voksne til å forgripe seg på svært unge jenter og gutter. Vanessa Springora er opptatt av å søke svar i historien. Det er jeg og. Jeg er opptatt av holdninger, dvs. kultur som tillater at det skjer. Som tillater ansvarlige å lukke øynene eller å se en annen vei. Som Vanessa Springora sier i et interview:

«Dette var i etterkant av 1968-opprøret. Det var et stort ønske og et stort behov for seksuell frigjøring. I årene etter 1968-opprøret tok flere franske intellektuelle, som Jean Paul Sartre og Simone de Beauvoir, til orde for å oppheve den seksuelle lavalder og avkriminalisere pedofili. De protesterte mot det «gammeldagse og besteborgerlige synet» om at barn ikke kan ha noen seksuell glede».

👉 I TABU - Maijas odyssé foregår overgrepene i et kunstnermiljø, og holdningene til fri seksualitet har røtter mye tidligere, i kjølvannet av Freuds vektlegging av seksualitet i psykoanalysen, på begynnelsen av 1900-tallet. Mange kunstnere i før - og etterkrigs - Norge flagget at undertrykt seksualitet var skadelig. Mange insisterte på friheten til å utforske sex som del av en slags antiborgerlig moral. Holdningene ble av noen få misforstått til å gjelde barn.

En av grunnene til at jeg skriver om dette, er fordi vi voksne ofte ikke ser. Eller lar være å se. Det er vanskelig å prate om. Vi må øve på å ikke å gå rundt grøten og få opp øya: Voksne forgriper seg på barn.

👉 Takk for alle kommentarer på forrige innlegg. Legg gjerne igjen en kommentar nå også, om du har noen tanker. Det er også greit å dele, som en fortsettelse på den vanskelige samtalen.


Tidligere ARRANGEMENT:

Sted: Ringsaker bibliotek, Brumunddal

Tirsdag 16. november klokka 19:00 VELKOMMEN TIL

TABU - Maijas odyssé - boklansering og samtale om overgrep

Mette Brantzeg har skrevet romanen TABU - Maijas odyssé. Hun leser kapitler fra oppvekst og barndom ved Mjøsa. Sentralt i romanen er overgrep som foregår i det skjulte som ingen ser.

Elisabeth Strøm fra Nok.- Hamar kommer og snakker om : Hva ser vi etter? Hvordan oppdage det den misbrukte/overgrepsutsatte ikke forteller/ kan fortelle i ord?


Mette Brantzeg er fra Strømmen, men er nå bosatt i Ringsaker. Hun har jobbet som teaterregissør, pedagog og scenetekstforfatter ved flere av landets teatre og frie sceniske grupper.


Nok.-sentrene er tverrfaglige, gratis og lavterskel hjelpetilbud til alle personer som har vært utsatt for seksuelle overgrep og deres pårørende.

Tid: Tirsdag 16. november klokka 19:00

Sted: Ringsaker bibliotek, Brumunddal

Mette Brantzeg. Foto; Trude Ånnevik.

Søkemotoroptimalisering

Klikk her for å begynne å skrive. Porro quisquam est qui dolorem ipsum.

Internettmarkedsføring

Klikk her for å begynne å skrive. Velit sed quia non numquam eius modi.

Analyse av nettsider

Klikk her for å begynne å skrive. Labore et dolore magnam aliquam quaerat.

Andre tjenester

Klikk her for å begynne å skrive. Veniam quis nostrum exercitationem ullam.